Mini Cart

Information om lampor och belysning

Ersätt vanlig strömbrytare med sensor-strömbrytare, byt din takarmatur mot en modern armatur med HF-sensor eller låt sensorer styra dina befintliga armaturer – inomhus såväl som utomhus. Steinels sensorarmaturer gör det möjligt att styra armaturer individuellt eller i grupp. Design både inne och ute är det nya svarta.

Det innebär att t.ex. hela trapphuset inte alltid behöver tändas upp. Armaturerna tänds istället i takt med att du förflyttar dig i fastigheten – vilket ger maximal energibesparing.

Ljussätta utomhus

Ett vackert träd blir ännu vackrare om dess krona belyses underifrån. Din gångväg till entrédörren kan belysas för att välkomna dig och besökare. Njut av sommarkvällarna med belysning, nersänkta i trädäck eller stenläggning. Se hur snön gnistrar mot dina belysningspunkter i trädgården.

Om belysning ovh ljussattning

Det blir allt populärare att ljussätta sin trädgård eller uteplats. Vi människor gillar våra utomhusmiljöer och vi kan få ut mer av dem genom att belysa på utvalda ställen. Trädgården blir som ett extra rum med spännande belysning, som ger djup åt utemiljön.

Det känns extra välkommet att komma hem till bostaden när vi möts av en upplyst trädgård. Genom att använda energisnål och miljövänlig LED-teknik är det lätt att lyckas. Lysdiodtekniken har också en väldigt lång livslängd.

Börja planera vad du vill få ut av utomhusbelysningen. Fundera på om du vill skapa praktiskt nattbelysning eller dramatiska miljöer. Var är det mörkt idag? Hur kan du komplettera befintlig belysning? Var vill du mer ljus och på vilka objekt?

Effektfull belysning

Belysning blir mer effektfull när du har något objekt att belysa. Välj olika spridningsvinklar för att få fram det objekt du vill belysa, bredstrålande till det stora trädet, men smalstrålande till den lilla busken.

Skapa spännande miljöer genom att belysa från olika vinklar. Placera ledljus längs ett räcke eller ljusslinga under taken för mjukt släpljus. Belys gärna din damm. Ett belyst plank eller fasad ger ljuseffekt på ett mjukt sätt ut i trädgården. Placera om möjligt gärna armaturerna dolda.

Anslut gärna till skymningsrelä för automatisk tändning/släckning eller installera timerfunktion.

Varmvita LEd-ljuskällor

Idag finns det behagligt varmvita LED-ljuskällor, som ger en välkomnande ljus. Det finns även möjlighet att skapa med färg, då LED-belysning kan fås i olika färger. Ett stort träd kan få en mäktig effekt om det belyses med en LED-strålkastare med vitt sken.

Tänk på att skapa harmoniska färgskiftningar. En vit eller ljus fasad blir riktigt läcker när den belyses med gnistrande vitt ljus. Lysdiodstekniken gör att du kan få ett flertal belysningspunkter i trädgården och endast förbruka 10-30 Watt.

Det finns produkter med solceller, men tyvärr blir du ofta besviken på ljusstyrkan. Satsa på kvalitetsprodukter avsedda för 12V eller 230V, som håller många år i en tuff utomhusmiljö.

För vanlig utomhusanvändning skall produkterna ha erforderlig skydd mot väta, benämns IP44. Högre sk IP-klass ger större skydd mot väta. Vidare skall produkterna vara CE-märkta. Tänk på säkerheten med att fasta installationer för 230V skall göras av elektriker.

Om belysning och lampor

Continue Reading

Välj bland mängder av taklampor

Taklampor är monterade i taket av ett rum för att ge utrymmet en jämn belysning. Det finns olika typer av taklampor såsom ljuskronor, pendellampor, inbyggda LED-lampor, plafondlampor, spotlights osv.

Ljuskronor är dekorativa lampor som används för att dekorera tak och ge en exklusiv belysning som passar rummets storlek så att hela rummet blir väl belyst. Ljuskronor har minst tre lamphållare och ända upp till 20-30 stycken. Vissa har lampskärmar gjorda i tyg eller papper för att dämpa det intensiva ljuset.

Billiga taklampor

De flesta taklampor har någon form av skärm eller skydd gjort av glas, kristall eller fiber. Äldre, mer traditionella varianter har metallarmatur som passar alla typer av glödlampor medan mer moderna har fiberarmaturer som är särskilt gjorda för lågenergilampor.

Ljus – och kristallkronor

Ljus- och kristallkronor är dekorativa fixturer som vanligtvis är förgrenade och har från tre till över trettio lamphållare med metall-, glas, kristall- eller keramikutsmyckning. De har använts sedan medeltiden och belysningen från ljuskronan främjas av att ljuset reflekteras genom utsmyckningarna. Stora salar på hotell, offentliga byggnader och gallerier är nästan alltid inredda med överdådiga ljuskronor. Vissa har fortfarande ljuskronor med levande ljus.

Pendellampor som taklampa

En annan variant av hängande lampa där armaturen hängs upp med hjälp av långa metallrör eller stavar från taket. De används oftast i rum med högt i tak så att hela rummet blir väl belyst. De ses ofta som belysning över köksbord, i kök eller som hallampa. Pendellampor kan också ha lampskärmar av tyg, papper eller färgat glas.

Inbyggda LED-lampor som taklampa

Inbyggda LED-lampor är en inbyggd belysning som uteslutande används i tak. De kan bestå av en enda stor armatur eller flera små placerade i en viss ordning, de kan även vara utspridda för att ge en jämn belysning. Den här typen av lampa är väldigt populär i kommersiella byggnader.

Plafondlampor som taklampa

Plafondlampor blev mycket populära efter att den moderna belysningen introducerades. Plafondlampor är en typ av taklampa där moderna armaturer har LED-rör som är vrida och välvda för att passa ljussättningen. Plafondlampor kan göras i färgat glas som passar till färgen på väggarna och ger den en trendig och levande uppsyn.

Spotlights som taklampa

Spotlights används även som taklampor i många hem. De flesta korridorer, badrum, kök och matsalar har spotlights i taken för att belysa ett visst område eller objekt med ett fokuserat ljus. I vardagsrum används de ofta för att belysa konstverk eller dekorationer.

Billiga Taklampor – Välj rätt taklampa som belysning

Continue Reading

Vad betyder LED i Led-lampa?

LED är en förkortning av Light Emitting Diode (på svenska Lysdiod) och den uppfanns på 1920 talet av en ryss vid namn Oleg Vladimirovitj Losev. Ljuset i en LED-lampa kommer inte till genom en glödtråd eller av gas utan ljuset skapas genom elektronrörelser i halvledare som sänds i en bestämd våglängd.

Det finns många fördelar med att använda LED-lampor. LED-lampans energiförbrukning är mycket låg, hela 90% lägre än en glödlampas energiförbrukning. Om man jämför livslängden på en LED-lampa med en glödlampan så lever glödlampan i ca. 1 000 timmar medan LED-lampan har en livslängd på minst 50 000 timmar och under rätt förhållanden upp till 100 000 timmar. Lågenergilampan har en livslängd på 8 000 timmar.

Vad ar LED lampa

Har du barn i hemmet är det säkrare att använda LED-lampor då de inte på långa vägar utvecklar lika mycket värme som en vanlig glödlampa. De innehåller dessutom inga farliga ämnen utan är helt utan till exempel bly och kvicksilver.

EU har fått upp ögonen för hur mycket energi vanliga glödlampor förbrukar och de har sedan 2009 avvecklat olika glödlampor varje år sedan dess. Det huvudsakliga syftet med dessa förbud är för att minska utsläppen av koldioxidutsläppen.

Fördelar med LED-lampor

Om man jämför LED-lamporna med lågenergilampor så finns det fler fördelar med LED-lampor. Till exempel så tänds ljuset omedelbart när du tänder en LED-lampa oavsett temperatur medan lågenergilampan kan ha svårt att tändas när det är låga temperaturer.

När en lågenergilampa går sönder bör man vädra rummet i minst en halvtimma efter då det kan bildas ångor av kvicksilver som är farliga för dig. Dammsug aldrig upp de trasiga bitarna. Samla ihop alla glasskärvor och lägg i en burk som du märker med “Kan innehålla kvicksilver”. Golvet torkar du av med en fuktig trasa.

När du använder LED-lampor måste du vara noga med att använda en transformator som har samma spänning eller strömstyrka som lampan.

Hur väljer du rätt LED-lampa?

Från och med 2009 har glödlamporna avvecklats mer och mer. De drar för mycket energi vilket bidrar i slutändan till att det inte är bra för miljön.

Vilken lampa ska du då gå över till. Det finns olika varianter av lampor att välja mellan, lågenergilampan, halogenlampan och LED-lampan. Väljer du att använda dig av LED-lampan och inte vet vilket ljusflöde du ska välja kan du följa denna guide.

Effekt Watt Ljusflöde LED

15           136
25          249
40          470
60          806
75           1055
100         1521
150         2452
200        3452

Här ser du alla våra lampor. Du kan med enkelhet använda LED-lampor tillsammans med många av våra designlampor, taklampor och vägglampor.

Spara med LED

Det finns två stora anledningar till att du bör använda LED-lampor. Dels sänker du dina elenergikostnader så fort du byter från en annan lampa till LED, dels hjälper du miljön och väljer medvetet de alternativet som främjar miljön.

Detta på grund av att LED-lamporna förbrukar mindre el som i sin tur innebär att CO2-utsläppen minskar. De innehåller inte heller miljöfarliga ämnen som bly och kvicksilver.

Efter en uppskattad jämförelse av LED-lampan, glödlampan och lågenergilampan på 50 000 timmar visas följande:

LED-lampan har 50 000 timmars livslängd och drar 3W energi vilket ger en elkostnad på 188 kronor. Lågenergilampan har 8 000 timmars livslängd och drar 7W energi vilket ger en elkostnad på 438 kronor.

Glödlampan har 1000 timmars livslängd och drar 35W energi vilket ger en elkostnad på 2188 kronor. Denna jämförelse visar hur mycket pengar du sparar när du väljer att använda LED-lampor.

Ljussättning med LED-lampor

Ledlampor för utomhusbruk

Hur du väljer att ljussätta är helt upp till dig. Vissa väljer att ljussätta sina hem och trädgårdar väldigt sparsamt medan andra väljer att slå på stort och använda mycket ljus.

Det har blivit mer populärt än någonsin att smycka sin trädgård, uteplats eller hem med vackra lampor och härligt ljus. Det kan förändra hela intrycket av rummet eller platsen, det ger ett annat typ av djup.

Det finns olika frågor du bör ställa dig när du planerar din ljussättning. Vart i rummet behövs det ljus? Vill du komplettera de ljuskällor som finns idag eller vill du skaffa nytt? Vill du belysa några specifika platser som till exempel tavlor eller hyllor? Du kan med fördel fråga i affären vilket ljus som lämpar sig för de olika ändamålen.

LED-lampor finns att köpa i varma ljusa vita färger och även med andra färger som blå, röd med flera. De finns att köpa i olika storlekar vilket gör att du kan använda dem till alla tillfällen. Vill du ha det lugnt och harmoniskt eller spännande och nytänkande? Det finns LED-lampor för alla.

LED belysning utomhus

Belysning utomhus

Idag är det inte bara under vinterhalvåret du ljussätter din trädgård. Idag ser du belysning året runt i träd, buskar, längst med gångar och runt balkongräcket. Du kanske vill ha en stark belysning som lyser upp din garageport eller kanske en mer mysig belysning i trädgården. Väljer du att ljussätta utomhus kan du även njuta av omgivningen under den mörka delen av dygnet.

Det du måste tänka på är att LED-lamporna för utomhusbruk skiljer sig från de du använder inomhus. Du kan alltså inte använda samma lampor. Utomhuslamporna är anpassade efter vädret och tål både regniga och kyliga förhållanden.

Info om LED och LED-lampor

Continue Reading