Exempel på gröna gardiner

Det finns många saker att ta i beaktning när man väljer färg på sina gardiner. Även om man kanske har en favoritfärg som man helst vill ha på gardinerna så är det inte säkert att den färgen passar in bra i just det rummet. När man väljer typ av gardiner och färg är det viktigt att få till en balans i rummet.

För ett stort rum vill man gärna ha varma färger, det ger rummet en mysigare känsla. Till de varma färgerna hör framför allt orange och gult. Även gröna gardiner skulle kunna passa bra in i ett sådant rum. För små rum som man vill ska upplevas som större så vill man istället ha ljusare färger, de får rummet att kännas större.

Vill man ha mycket färg i rummet kan man välja gardiner som har samma färger som andra möbler, tavlor och detaljer i rummet, då känns det inte plottrigt utan det finns en röd tråd och förhoppningsvis balans i rummet. En färg upplevs inte ensam utan i en kontext. Välj därför dina gardiner beroende på vad du har för andra färger, möbler, inredning i rummet, och även storleken på rummet och takhöjden. En tumregel är att gardiner med små mönster passar i små rum, medan stormönstrade gardiner passar bättre in i ett större rum.

När det gäller material på gardinerna så kan de både ge en känsla till rummet samt fylla olika funktioner. Om det gäller täta gardiner så håller de ute ljus i högre grad och är bra för mörkläggning. De tätare gardinerna kan även dämpa ljud då de fungerar som ljudabsorbenter, lättare gardiner dämpar inte ljud lika bra. Det finns många olika material på gardiner som ger olika känsla till rummet. Det finns allt från rejäla tunga gardiner som kan ge en lyxig känsla till lätta nästan genomskinliga gardiner.