En mörkläggningsgardin är precis vad det låter som – en gardin som ser till att hålla så mycket ljus borta som möjligt för att kunna få det mörkt i rummet. Anledningen till att man vill ha mörkläggningsgardiner är oftast för att hålla solens strålar borta från sovrummet så man kan sova ut ordentligt även när det är ljust ute.

En mörkläggningsgardin håller även effektivt nere värmen i rummet eftersom solstrålarna inte släpps in, det gör att rummet hålls svalare under högsommaren. Gardinerna kan även kompletteras med persienner för att hålla ännu mer ljus ute.

Färg på en mörkläggningsgardin

En mörkläggningsgardin kommer ofta i mörka och gråa färgskalor, även om det finns undantag. Svart, mörkblått och grått är vanliga färger på gardinerna, men det förekommer även vita och ljusa mörkläggningsgardiner.

Tyget i gardinerna är tjockare och tätare för att helt enkelt vara så lite transparenta som möjligt. Det gör att gardinerna släpper in så lite ljus som bara möjligt, vilket är det man vill uppnå.

Olika typer av gardiner

Gardinstugan finns flera olika typer av mörkläggningsgardiner både gardiner som dras åt sidan eller som hissgardiner som sänks ner ovanifrån. Gardinstugan har även många andra typer av gardiner som rullgardiner, hissgardiner, köksgardiner och panelgardiner. Välj den typen av gardin som passar bäst in i rummet, både vad gäller funktion och design.

Mörkläggningsgardinen kan användas, och fyller en funktion, både på sommaren och vintern. På sommaren för att hålla nere temperaturen inomhus i rummet och ha det mörkt och svalt i rummet. På vintern kan de tjocka gardinerna istället hålla borta vinddrag och på så sätt istället få upp värmen i rummet. Gardinerna är bra att ha på både på sommar- och vinterhalvåret alltså.

Det är inte bara solstrålarna som kan störa i sovrummet utan även månljus, gatulampor och annat. Mörkläggningsgardinerna håller effektivt borta även andra typer av ljus.Placeringstips för gardiner från Gardinstugan.