Vad betyder LED i Led-lampa?

LED är en förkortning av Light Emitting Diode (på svenska Lysdiod) och den uppfanns på 1920 talet av en ryss vid namn Oleg Vladimirovitj Losev. Ljuset i en LED-lampa kommer inte till genom en glödtråd eller av gas utan ljuset skapas genom elektronrörelser i halvledare som sänds i en bestämd våglängd.

Det finns många fördelar med att använda LED-lampor. LED-lampans energiförbrukning är mycket låg, hela 90% lägre än en glödlampas energiförbrukning. Om man jämför livslängden på en LED-lampa med en glödlampan så lever glödlampan i ca. 1 000 timmar medan LED-lampan har en livslängd på minst 50 000 timmar och under rätt förhållanden upp till 100 000 timmar. Lågenergilampan har en livslängd på 8 000 timmar.

Vad ar LED lampa

Har du barn i hemmet är det säkrare att använda LED-lampor då de inte på långa vägar utvecklar lika mycket värme som en vanlig glödlampa. De innehåller dessutom inga farliga ämnen utan är helt utan till exempel bly och kvicksilver.

EU har fått upp ögonen för hur mycket energi vanliga glödlampor förbrukar och de har sedan 2009 avvecklat olika glödlampor varje år sedan dess. Det huvudsakliga syftet med dessa förbud är för att minska utsläppen av koldioxidutsläppen.

Fördelar med LED-lampor

Om man jämför LED-lamporna med lågenergilampor så finns det fler fördelar med LED-lampor. Till exempel så tänds ljuset omedelbart när du tänder en LED-lampa oavsett temperatur medan lågenergilampan kan ha svårt att tändas när det är låga temperaturer.

När en lågenergilampa går sönder bör man vädra rummet i minst en halvtimma efter då det kan bildas ångor av kvicksilver som är farliga för dig. Dammsug aldrig upp de trasiga bitarna. Samla ihop alla glasskärvor och lägg i en burk som du märker med “Kan innehålla kvicksilver”. Golvet torkar du av med en fuktig trasa.

När du använder LED-lampor måste du vara noga med att använda en transformator som har samma spänning eller strömstyrka som lampan.

Hur väljer du rätt LED-lampa?

Från och med 2009 har glödlamporna avvecklats mer och mer. De drar för mycket energi vilket bidrar i slutändan till att det inte är bra för miljön.

Vilken lampa ska du då gå över till. Det finns olika varianter av lampor att välja mellan, lågenergilampan, halogenlampan och LED-lampan. Väljer du att använda dig av LED-lampan och inte vet vilket ljusflöde du ska välja kan du följa denna guide.

Effekt Watt Ljusflöde LED

15           136
25          249
40          470
60          806
75           1055
100         1521
150         2452
200        3452

Här ser du alla våra lampor. Du kan med enkelhet använda LED-lampor tillsammans med många av våra designlampor, taklampor och vägglampor.

Spara med LED

Det finns två stora anledningar till att du bör använda LED-lampor. Dels sänker du dina elenergikostnader så fort du byter från en annan lampa till LED, dels hjälper du miljön och väljer medvetet de alternativet som främjar miljön.

Detta på grund av att LED-lamporna förbrukar mindre el som i sin tur innebär att CO2-utsläppen minskar. De innehåller inte heller miljöfarliga ämnen som bly och kvicksilver.

Efter en uppskattad jämförelse av LED-lampan, glödlampan och lågenergilampan på 50 000 timmar visas följande:

LED-lampan har 50 000 timmars livslängd och drar 3W energi vilket ger en elkostnad på 188 kronor. Lågenergilampan har 8 000 timmars livslängd och drar 7W energi vilket ger en elkostnad på 438 kronor.

Glödlampan har 1000 timmars livslängd och drar 35W energi vilket ger en elkostnad på 2188 kronor. Denna jämförelse visar hur mycket pengar du sparar när du väljer att använda LED-lampor.

Ljussättning med LED-lampor

Ledlampor för utomhusbruk

Hur du väljer att ljussätta är helt upp till dig. Vissa väljer att ljussätta sina hem och trädgårdar väldigt sparsamt medan andra väljer att slå på stort och använda mycket ljus.

Det har blivit mer populärt än någonsin att smycka sin trädgård, uteplats eller hem med vackra lampor och härligt ljus. Det kan förändra hela intrycket av rummet eller platsen, det ger ett annat typ av djup.

Det finns olika frågor du bör ställa dig när du planerar din ljussättning. Vart i rummet behövs det ljus? Vill du komplettera de ljuskällor som finns idag eller vill du skaffa nytt? Vill du belysa några specifika platser som till exempel tavlor eller hyllor? Du kan med fördel fråga i affären vilket ljus som lämpar sig för de olika ändamålen.

LED-lampor finns att köpa i varma ljusa vita färger och även med andra färger som blå, röd med flera. De finns att köpa i olika storlekar vilket gör att du kan använda dem till alla tillfällen. Vill du ha det lugnt och harmoniskt eller spännande och nytänkande? Det finns LED-lampor för alla.

LED belysning utomhus

Belysning utomhus

Idag är det inte bara under vinterhalvåret du ljussätter din trädgård. Idag ser du belysning året runt i träd, buskar, längst med gångar och runt balkongräcket. Du kanske vill ha en stark belysning som lyser upp din garageport eller kanske en mer mysig belysning i trädgården. Väljer du att ljussätta utomhus kan du även njuta av omgivningen under den mörka delen av dygnet.

Det du måste tänka på är att LED-lamporna för utomhusbruk skiljer sig från de du använder inomhus. Du kan alltså inte använda samma lampor. Utomhuslamporna är anpassade efter vädret och tål både regniga och kyliga förhållanden.

Info om LED och LED-lampor