Information om lampor och belysning

Ersätt vanlig strömbrytare med sensor-strömbrytare, byt din takarmatur mot en modern armatur med HF-sensor eller låt sensorer styra dina befintliga armaturer – inomhus såväl som utomhus. Steinels sensorarmaturer gör det möjligt att styra armaturer individuellt eller i grupp. Design både inne och ute är det nya svarta.

Det innebär att t.ex. hela trapphuset inte alltid behöver tändas upp. Armaturerna tänds istället i takt med att du förflyttar dig i fastigheten – vilket ger maximal energibesparing.

Ljussätta utomhus

Ett vackert träd blir ännu vackrare om dess krona belyses underifrån. Din gångväg till entrédörren kan belysas för att välkomna dig och besökare. Njut av sommarkvällarna med belysning, nersänkta i trädäck eller stenläggning. Se hur snön gnistrar mot dina belysningspunkter i trädgården.

Om belysning ovh ljussattning

Det blir allt populärare att ljussätta sin trädgård eller uteplats. Vi människor gillar våra utomhusmiljöer och vi kan få ut mer av dem genom att belysa på utvalda ställen. Trädgården blir som ett extra rum med spännande belysning, som ger djup åt utemiljön.

Det känns extra välkommet att komma hem till bostaden när vi möts av en upplyst trädgård. Genom att använda energisnål och miljövänlig LED-teknik är det lätt att lyckas. Lysdiodtekniken har också en väldigt lång livslängd.

Börja planera vad du vill få ut av utomhusbelysningen. Fundera på om du vill skapa praktiskt nattbelysning eller dramatiska miljöer. Var är det mörkt idag? Hur kan du komplettera befintlig belysning? Var vill du mer ljus och på vilka objekt?

Effektfull belysning

Belysning blir mer effektfull när du har något objekt att belysa. Välj olika spridningsvinklar för att få fram det objekt du vill belysa, bredstrålande till det stora trädet, men smalstrålande till den lilla busken.

Skapa spännande miljöer genom att belysa från olika vinklar. Placera ledljus längs ett räcke eller ljusslinga under taken för mjukt släpljus. Belys gärna din damm. Ett belyst plank eller fasad ger ljuseffekt på ett mjukt sätt ut i trädgården. Placera om möjligt gärna armaturerna dolda.

Anslut gärna till skymningsrelä för automatisk tändning/släckning eller installera timerfunktion.

Varmvita LEd-ljuskällor

Idag finns det behagligt varmvita LED-ljuskällor, som ger en välkomnande ljus. Det finns även möjlighet att skapa med färg, då LED-belysning kan fås i olika färger. Ett stort träd kan få en mäktig effekt om det belyses med en LED-strålkastare med vitt sken.

Tänk på att skapa harmoniska färgskiftningar. En vit eller ljus fasad blir riktigt läcker när den belyses med gnistrande vitt ljus. Lysdiodstekniken gör att du kan få ett flertal belysningspunkter i trädgården och endast förbruka 10-30 Watt.

Det finns produkter med solceller, men tyvärr blir du ofta besviken på ljusstyrkan. Satsa på kvalitetsprodukter avsedda för 12V eller 230V, som håller många år i en tuff utomhusmiljö.

För vanlig utomhusanvändning skall produkterna ha erforderlig skydd mot väta, benämns IP44. Högre sk IP-klass ger större skydd mot väta. Vidare skall produkterna vara CE-märkta. Tänk på säkerheten med att fasta installationer för 230V skall göras av elektriker.

Om belysning och lampor