Snygg design från Spanien

Det har i många år varit modernt och inne med vit inredning i våra hem. Tycker ni om det ska ni givetvis ha det. Men känner ni att ni vill prova på något nytt, få in lite mer färg och en mer annorlunda stil, ska ni kanske prova på den spanska stilen och designen.

Tänk inte så mycket vad andra ska tänka och tycka, gör det du känner för och ta in mer av den sköna sydeuropeiska känslan. Vi har nog alla sett de inbjudande spanska husen, som ser så hemtrevliga ut.

Spansk design - Design från Spanien

Många av husen har en åldrig charm, blommor i alla dess färger pryder utsidan, man känner ett skönt lugn och man vill bara gå in för att se hur livet ser ut därinne.

Det är mycket naturfärger i den spanska stilen. Det är mycket senapsgult, pinjegrönt, teracotta och för att inte tala om den starka djupa blåa färgen. Även urblekt grönt och blått går igen i den spanska färgskalan. Som du förstår är den spanska stilen något helt annat än den vita strikta svenska stilen. Här följer lite enkla råd om du vill ha lite Spanien i ditt hem.

Väggar

Vill du ha Medelhavskänsla väljer du mellan terracotta, orange, gult, grönt, blått och brunt. Måla gärna med en färg som har struktur i sig. Du kan dra över med spackel eller putsa väggarna grovt. Det gör inget om det ser gammalt ut, det är bara charmigt.

Du kan även prova med en s k colour wash, där du först målar med en ljus ton, därefter målar du med en utspädd mörkare ton. Ta sedan en trasa eller en pensel och dra slumpmässigt över väggen. Resultatet blir helt fantastiskt.

Golv

Här är det hårt trägolv, kakelplattor i keramik eller terracottaplattor som gäller. Vill du ha en matta väljer du en färgstark skön matta för att få det extra mysiga. Heltäckande matta är totalförbjudet.

Möbler

Rustika, stabila möbler i hårt trä som håller i all evighet. Tänk dig ett stort köksbord med en tjock skiva med märken efter olika händelser i livet. Detta är historia. Välj hög kvalitet och du bevarar både möbler och minnen.

Tyger

I Spanien är det vanligare med träluckor och träjalusier för fönstren än med gardiner. Kanske beror det på att man vill ha det svalare inomhus, och då kanske träluckor håller tillbaka värmen. Väggarna pryds däremot ofta med bonader av alla de slag.

Vackra sängöverkast och fina sjalar är också vanliga i spanska hem. Detta är en sed från förr som håller i sig än idag, då de ville visa sitt välstånd genom att visa sina vackra överkast.

Accessoarer

Föremål i järn, t ex ljusstakar, lampor och snirkliga ornament att pryda hemmet med är något som verkligen passar in i den spanska stilen. Ta gärna kontakt med en duktig smed om du har egna idéer.

Trädgården

Här är det bara dina önskemål som styr. Du väljer bara de växter och blommor du tycker om. Bry dig inte om att det ska färgmatchas och att det ena ska passa med det andra.

Välj helt fritt efter dina önskemål och få den härliga färgsprakande trädgård, eller balkong, som både du och alla fjärilar och humlor vill vistas i. Gör lika när du väljer krukor och urnor, ta bara dem du tycker är fina. Detta är ditt spanska paradis och du kommer att älska det.

Spansk design – Design från Spanien